Alles over de milieusticker

Als u met uw auto naar Duitsland reist, kan het zijn dat u een milieusticker nodig hebt. In verschillende gebieden in Duitsland wil men de luchtkwaliteit verbeteren, en dat wil men doen door onder andere de uitstoot van fijnstoffen te verminderen. In sommige zones worden daarom alleen auto’s uit bepaalde emissieklasses toegelaten. Hebt u dus niet de juiste milieusticker, of hebt u er helemaal niet één, dan komt u deze “Umweltzones” niet binnen.

Welke milieusticker kunt u nou voor welke auto krijgen? De groene milieusticker (dat is de sticker die zorgt voor toelating in alle “Umweltzones”) krijgt u als u een voertuig met dieselmotor hebt met een datum eerste toelating van na 31 december 2005, dat voldoet aan uitlaatgasnorm Euro-4 of Euro-5. Of als uw auto voordat een retrofit roetfilter ingebouwd was, voldeed aan uitlaatgasnorm Euro-3. Auto’s met een benzinemotor, of LPG, krijgen een groene sticker als de eerste toelating na 31 december 1992 viel, en ze voldoen aan uitlaatgasnorm Euro-3 of Euro-2, en in sommige gevallen ook als ze voldoen aan uitlaatgasnorm Euro-1. Auto’s met een elektrische motor en hybrides krijgen deze sticker ook. Dieselauto’s die voldoen aan uitlaatgasnorm euro-3, of die nu een retrofit roetfilter hebben, en daarvoor voldeden aan uitlaatgasnorm Euro-2 krijgen een gele milieusticker. Dieselvoertuigen die voldoen aan uitlaatgasnorm Euro-1 en benzine of LPG auto’s van voor 31 december 1992 krijgen meestal geen milieusticker en mogen de “Umweltzones” dus niet in komen.

Maar oldtimers mogen meestal deze gebieden wèl weer inrijden, en dan zonder milieusticker. Dus als u veel in Duitse steden moet zijn, en u rijdt niet elektrisch, dan kunt u het beste een auto aanschaffen die niet al te oud is òf juist héél oud is.